Terraskachels met een schone verbranding

Al jaren houd ik mij bezig met het ontwerpen van terraskachels met een optimale verbranding. Daarbij gebruik makend van recycle producten zoals oude propaan gasflessen en halffabricaten uit de lokale industrie. Dit alles gebeurt op kleine schaal in mijn bescheiden atelier op het erf van een boerderij in Leusden. In dit artikel wil ik één model recycle gasfles kachel uitlichten welke een uitzonderlijke verbrandingscapaciteit heeft: de Big!

Een goede verbranding heeft alles te maken met de juiste brandstof, voldoende zuurstof en de juiste temperatuur. Een open systeem zoals een terrashaard of vuurschaal kan de warmte van het vuur minder goed vasthouden waardoor er geen sprake is van een optimale verbranding. Anderzijds is de beleving van het vuur bij dit soort terrasverwarming wel heel ‘oer’. En je voelt de directe stralingswarmte van de vlammen op je lijf, wat als erg gerieflijk ervaren wordt. En met de juiste stooktechniek kan je nog steeds een goed vuur maken zonder al te veel rook.

Een terraskachel met een deur. Die wil je hebben als je gaat voor schone verbranding. Lekker fikkie stoken zonder je buren tot last te zijn! Maar daarmee ben je er nog niet. Een deur houdt de warmte wel beter vast maar die ontsnapt nog steeds via de kachelpijp zó naar buiten.

Recycle gasfles kachel Big met optimale verbranding

Recycle kachel Big is gemaakt van een oude dikbuik propaan gasfles. Deze is 38 cm breed en 50 cm hoog en heeft een staaldikte van 4 tot 5 mm. De kachel is uitgerust met een deur. Daarnaast heeft deze terras houtkachel een aantal slimme features die zorgen voor een secundaire verbranding van de rookgassen: een vlamplaat en een kapje.

Als de kachel eenmaal op temperatuur is komt er geen rook meer uit de kachelpijp. Alleen hete lucht zoals je ’s zomers ook wel eens ziet boven het asfalt. Je hoort de kachel ook een soort turbine-achtig geluid maken. Dat is het aanzuigen van de zuurstof. Dit gebeurt op natuurlijke wijze, dus zonder hulp van een elektrische ventilator. Het vuur wordt zó heet dat het staal van de kachel rood wordt op de plek van de secundaire verbranding. Dat is aan de onderkant van de kachelpijp en de bovenkant van de kachel waar de rook boven de vlamplaat wordt verbrand. De terraskachel geeft een aangename stralingswarmte af, voelbaar tot op 3 meter van de kachel. Lekker warm!

Recycle terraskachel Big dankt zijn naam aan zijn uiterlijk. Big betekent groot in het Engels maar big is ook een synoniem voor varken. Hij heeft een guitig snuitje wat aan dit dier doet denken. De gaten voor de zuurstofaanvoer zitten verwerkt in de deur waardoor je de vlammen kan zien en de stralingswarmte voelt. De kachel is ook te stoken met de deur open voor een goed zicht op het vlammenspel. Dit gaat dan weer wel ten koste van de optimale verbranding maar je hebt ook dan nog steeds een zeer goede verbranding.

De terras houtkachel Big heeft een stookkamer van 38 bij 50 cm en een brede vulopening. De staaldikte is 4 tot 5 mm. Hij staat stabiel op drie wijd uitstaande poten. Deze zijn gemaakt uit de onderring van de gasfles. Hij heeft een stevige vaste kachelpijp staaldikte 3 mm van 90 cm hoogte waardoor de totale hoogte op 145 cm uitkomt. Is dit te laag voor je dan kan je een opzetstuk erbij nemen om de gewenste hoogte te verwezenlijken. Hij is ook geschikt voor plaatsing onder een terrasoverkapping met een dakdoorvoer! Doordat de gasfles gekanteld is, is er bovenop de kachel ruimte voor een pan, fluitketel of koffiepruttelpotje. Er zitten twee stukjes platte strip gelast zodat je pannetje er niet af glijdt.

Je kan dus mooi stoken in de tuin met de terraskachel Big en je kan er een potje op koken of een grillplaatje op leggen. Je zou zelfs een rooster in de kachel kunnen schuiven om te barbecueën. Maar daarvoor kan je beter de Rocket kamado barbecue of smoker gebruiken.

Geef een reactie